Prawda o soku prosto z owoców – historia, konsekwencje i przykładowy plan żywieniowy w przypadku stosowania diety "juicing"

Juicing to nie tylko metoda pozyskiwania soku z różnorodnych owoców czy warzyw. To także nowoczesna forma detoksu, która zdobyła na popularności w ciągu ostatnich 20 lat, przede wszystkim dzięki postępowi technologicznemu. Dziś na rynku dostępne są urządzenia AGD, które potrafią wydobyć sok nawet z tych produktów, które nie są zbyt soczyste. Czy jednak juicing to tylko trend, czy może rzeczywiście korzystnie wpływać na nasze zdrowie?

Można by stwierdzić, iż juicing to moda na bazie podobnego trendu – koktajli i smoothie. W obu przypadkach chodzi przede wszystkim o wzbogacenie diety o wartości odżywcze zawarte w warzywach i owocach w sposób łatwy do przyjęcia oraz konsumpcji. Nie można jednak zapominać o pytaniu, czy spożycie jabłka ma ten sam efekt co wypicie soku z tego owocu. Jak duży wpływ na nasze zdrowie ma juicing?

Rozważa się, że już starożytni ludzie doceniali smak i wartość odżywczą napojów uzyskiwanych przez miażdżenie owoców. Na przykład, Esseńczycy żyjący na terenach dzisiejszego Izraela już w II wieku p.n.e. korzystali z granatów i fig w tym celu. Naturalnie, soki stały się powszechnie dostępne dopiero w XX wieku dzięki wynalezieniu pasteryzacji. W latach 20-tych XX wieku niemiecki lekarz i naukowiec Max Gerson stworzył metodę leczenia raka i innych chorób przewlekłych opartą na konsumpcji świeżo wyciskanych soków. Ta metoda zdobyła popularność, chociaż nigdy nie została uznana przez medyczną społeczność naukową. W następnej dekadzie dokonano wynalazku pierwszej komercyjnej sokowirówki. To pozwoliło na wzrost popularności soków domowej roboty wśród szerokich grup społecznych, które dążyły do zdrowszego trybu życia.

W latach 60-tych naturopatka z USA, Ann Wigmore, zaczęła propagować ideę spożywania jedynie surowej żywności. Zasugerowała również oczyszczanie ciała za pomocą soków warzywnych i owocowych. Koncepcja ta szybko została skomercjalizowana poprzez bary oferujące świeże napoje detoksykacyjne. W latach 90-tych trend ten osiągnął swoje apogeum w postaci diety odchudzającej, którą promowali celebryci.