Nowa metoda na redukcję tkanki tłuszczowej – napoje z kofeiną

Rozpoczynanie dnia bez porannej kawy to dla wielu ludzi nie do pomyślenia. Okazuje się, że ta rutyna może przynieść dodatkowe korzyści zdrowotne, w tym pomoc w utrzymaniu smukłej sylwetki i zapobieganiu cukrzycy typu 2. Takie odkrywa naukowców, które przeprowadzili badania w ubiegłym roku, ustalając relację między zawartością kofeiny a BMI oraz ryzykiem wystąpienia cukrzycy.

Te fascynujące badania zostały przeprowadzone przez specjalistów z Instytutu Karolinska w Szwecji, Uniwersytetu w Bristolu oraz Imperial College w Londynie. Wyniki badań pokazały, że podwyższony poziom kofeiny ma wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej w organizmie człowieka, co przekłada się na mniejsze ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. To obiecujące wiadomości dla wszystkich miłośników kawy i herbaty. Pamiętajmy jednak, że aby cieszyć się tymi zaletami, nie powinniśmy dodawać do naszych ulubionych napoi żadnych składników zwiększających ich kaloryczność – jak cukier czy tłuste mleko.

Za pomocą genetycznych markerów, naukowcy byli w stanie przeprowadzić szczegółową analizę. Stwierdzili, że wyższe stężenie kofeiny we krwi jest powiązane z niższym BMI, mniejszą ilością tkanki tłuszczowej i w konsekwencji z redukcją ryzyka zachorowania na cukrzycę. Zauważyli również, że do 50% korzyści zdrowotnych związanych z kofeiną wynika z jej wpływu na redukcję masy ciała.

W badaniach naukowcy wykorzystali dane prawie 10 tysięcy osób, które zbierano ze specjalistycznych baz genetycznych dokumentujących zmiany w określonych genach związanych z metabolizmem kofeiny. Odkryli, że u osób o zmienionym genie CYP1A2 i regulującym go genie AHR występowała tendencja do wolniejszego metabolizowania kofeiny, co skutkuje dłuższym obecnością tego związku w krwi. Co ciekawe, osoby te miały tendencję do picia mniej napojów zawierających kofeinę.

Aby ustalić przyczynowy związek między omawianymi zmianami genetycznymi, cukrzycą, masą ciała oraz stylem życia, naukowcy skorzystali z metody randomizacji mendelowskiej. Ta technika pozwoliła na wyodrębnienie potencjalnej przyczynowo-skutkowej relacji między poziomem kofeiny, BMI a ryzykiem cukrzycy typu 2. Nie zaobserwowano jednak związku przyczynowego między kofeiną a chorobami układu krążenia, migotaniem przedsionków, niewydolnością serca czy udarem.